Högern som gillar Kina

Idag har en del av högern närmat sig Vänsterpartiets mer tydliga kritik av diktaturen i Kina, exempelvis Moderaterna och Kristdemokraterna, men så har det inte alltid varit i den närliggande historien.

Ledande politiker i exempelvis moderaterna har haft nära kontakter med statskontrollerade företag i Kina, genomfört återkommande resor till Kina, och tidigare moderatpolitiker har arrangerat seminarieprogram åt Kina på Almedalen. Folkpartister har hyllat kapitalismen i Kina, och Centerpartister har haft svårt att beskriva Kina som en diktatur och varit oklara om vi ska sälja vapen till diktaturen. Orsaken till det är att Kina är en ledande kapitalistisk aktör på världsmarknaden som högerpolitiker av ideologiska skäl samt ekonomiska intressen engagerar sig i.

Moderater

Fredrik Reinfeldt besökte Kina som Sveriges statsminister och partiledare för moderaterna. År 2008 besökte Reinfeldt Kina och träffade den dåvarande presidenten Hu Jintao. Enligt SVT:s Rapport undertecknades en rad avtal med Kina bland annat företagsavtal och avtal om samarbete mellan svenska och kinesiska myndigheter om bland annat samarbete kring miljösamarbete.
Källa: SVT, “Fredrik Reinfeldt besöker Kina”, publicerad 14 april 2008, hämtad 2020-08-04, https://www.svt.se/nyheter/nyhetstecken/fredrik-reinfeldt-besoker-kina )

Fredrik Reinfeldt, tidigare partiledare för moderaterna, avslöjades tidigare i år (februari år 2020) med att tjäna miljoner på sina goda relationer med Kina. Han sitter i styrelsen för bolaget AI NGTI som kontrolleras av kinesiska staten och deltagit i möten med högt uppsatta kinesiska politiker och tjänstemän under resor till Kina.
(Källa: Expressen, publicerad 2020-02-20, hämtad 2020-08-04, “Reinfeldts miljonavtal med diktaturen Kina”, https://www.expressen.se/nyheter/reinfeldts-miljonavtal-med-diktaturen-kina/ )

Den tidigare moderata partiledaren Fredrik Reinfeldts svenska affärspartner var med på skandalmötet på Sheraton då fängslade Gui Minhais dotter upplevde att hon skulle hotas till tystnad.
(Källa: Expressen, publicerad 2020-02-20, hämtad 2020-08-04, “Reinfeldts miljonavtal med diktaturen Kina”, https://www.expressen.se/nyheter/reinfeldts-miljonavtal-med-diktaturen-kina/ )

Förra året (2019) hade Kina ett arrangemang på Almedalen där några kinesiska företag som Air China, Huawei, China Railway Tunnel Group, Bank of China, och Minmetals North hade seminarier och som invigdes av den kinesiska ambassadören i Sverige H.E Gui Congyou. Vilka arrangerade detta program på Almedalen åt Kina? Jo företaget Scandhof AB som drivs av den tidigare högerpolitikern för moderaterna i Nacka, Adam Hofmann.
(Källa: Dagensopinion, publicerad 2019-06-30, hämtad 2020-08-04, https://dagensopinion.se/artikel/kina-gar-in-tungt-i-almedalen/ )

Ulf Kristersson, idag partiledare för moderaterna, hade år 2007 då han var borgarråd åkt till Kina var tredje månad för 128 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Han försvarade sina resor till Kina med att han skulle ha pratat om mänskliga rättigheter, men kritik belyste å andra sidan hur han följt med sin fru när hon sålde marknadsinformation till Kina för Swedish China tradecouncils.
(Källa: Dagens Arena, publicerad 13 augusti 2012, hämtad 2020-08-04, “Ulf Kristersson kritiserad förr”, https://www.dagensarena.se/innehall/ulf-kristersson-kritiserad-forr/ )

Anders Gäfvert, högerpolitiker i moderaterna och oppositionsråd i Härnösand, uppmanar Trafikverket år 2015 att låta Kina bygga en höghastighetsbana mellan Härnösand och Sundsvall. Han tyckte att det inte bara skulle gynna Sverige utan även gynna Kina som skulle få visa upp sin ingenjörskonst.
(Källa: ST, publicerad 11 november 2015, hämtad 2020-08-05, “Moderat-toppen: ”Låt Kina bygga höghastighetsjärnväg mellan Härnösand och Sundsvall”, https://www.st.nu/artikel/moderat-toppen-lat-kina-bygga-hoghastighetsjarnvag-mellan-harnosand-och-sundsvall-1 )

Kristdemokrater

Lydia Liu, högerpolitiker tidigare i Kristdemokraterna i Nacka, har aktivt deltagit i propagandaarbetet i Sverige om den kinesiska sidenvägen. Hon blev utesluten ur partiet för detta år 2019 efter att Sveriges Radios Konflikt avslöjade att hon var aktiv i möten i Sverige för Enhetsfronten, en avdelning av Kinas regim. Själv menar hon att partiet uteslöt henne p.g.a. att media satt tryck på partiet.
(Källa: SVT, publicerad 8 november 2019, hämtad 2020-08-05, “KD utesluter kommunpolitiker – hade propagerat för kinesiska intressen” , https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kd-utesluter-kommunpolitiker-hade-propagerat-for-kinesiska-intressen )

Magnus Jacobsson, högerpolitiker för Kristdemokraterna i riksdagen sedan 2018, skriver en debattartikel i tidningen Bohusläningen där har ger sitt stöd till att Kina ska bygga en stor hamn i Lysekil eftersom Kina “är världens näst största ekonomi och inom kort troligtvis världens största ekonomi” och att Kina “gör på samma sätt som de gör i Asien och Afrika, nämligen ta ett helhetsansvar”. Han avslöjar själv att han som politiker i Uddevalla arbetat för att knyta formella avtal med Kina. Efter stora protester mot hamnbygget i Lysekil efter att Fokus avslöjat planerna så stoppas bygget av det kinesiska företaget, men Jacobsson valde alltså att att skriva ett försvar för planerna innan företaget drog sig ur.
(Källa: Bohusläningen, publicerad 19 januari 2018, hämtad 2020-08-05, “Hamnen kan vara mycket bra för Västsverige”, https://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/debatt-och-ins%C3%A4ndare/hamnen-kan-vara-mycket-bra-f%C3%B6r-v%C3%A4stsverige-1.5066767 )

Centerpartister

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, skrev på sin blogg 2007 att Kina är ett “komplext land” som visserligen är en diktatur som bryter mot mänskliga rättigheter men som: “Samtidigt ett land med blomstrande tillväxt, många högutbildade, prydligt och snyggt i städerna, en enorm arbetskapacitet och byggnader som gör att man tappar andan.”
(Källa: Annie Lööfs blogg och Nyheter24, publicerad 2012-07-02, hämtad 2020-08-05, “Lööf 2012: ”Oklart vad Kina är” – Lööf 2007: ”Världens största diktatur”, https://nyheter24.se/nyheter/inrikes/683032-loof-2012-oklart-vad-kina-ar-2007-varldens-storsta-diktatur )

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, säger i Ekots lördagsintervju år 2012 att “Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt demokrati- eller diktaturkrav i vapenexportlagstiftningen […] Därför att det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel? Hur definierar vi Kina som land och vad får det för konsekvenser för exporten i övrigt?” På frågan om Sverige ska handla med vapen med Kina svarade Annie Lööf: “Om vi inte exporterar vapen till Kina vad gäller bekämpningsmedel till exempel, vad får det för konsekvens?”. I intervjun hade hon också ändrat sin tidigare kritik mot Sveriges vapenhandel med diktaturregimen i Saudiarabien och var då plötsligt oklar och mer öppen för vapenhandel till Saudiarabien. Kritiker till Annie Lööf menade att hon i intervjun visade att hon inte visste om att EU har ett handelsembargo mot vapenhandel med Kina.
(Källa: Sveriges Radio, publicerad 22 april 2012, hämtad 2020-08-05, “Lööfs Kina-uttalande väckte stor uppståndelse”, https://sverigesradio.se/artikel/5076330 )

Under borgerlig styrning med ett centerpartistiskt kommunalråd, Östen Nilsson, arbetade kommunen Falkenberg mellan åren 2002 till 2018 med ett samarbete med Kina med upprättande av vänorts-avtal och fjärrstyrd undervisning i kinesiska på Falkenbergs gymnasium trots kritik från oppositionspolitiker som Vänsterpartister i Falkenbergs kommunfullmäktige och Barn- och bildningsnämnden.
(Källa: Hallandsnyheter, publicerad 22 april 2020, hämtad 2020-08-05, “Historieskrivningen haltar betänkligt”, https://www.hn.se/%C3%A5sikter/ordet-%C3%A4r-fritt/historieskrivningen-haltar-bet%C3%A4nkligt-1.27043359 )


Liberalerna/Folkpartister

Lars Leijonborg, partiledare för Folkpartiet (nu Liberalerna), hade på partiets hemsida under en valfilm förklarat att Sverige kan lära sig av Kina.
(Källa: Flamman, publicerad 2 juli 2006, hämtad 2020-08-05, “Folk, folkpartiet och Kina”, http://flamman.se/a/folk-folkpartiet-och-kina )

Lars Leijonborg, partiledare för Folkpartiet (nu Liberalerna) höll ett tal till partiet på ett landsmöte där han sa följande: “En av de kinesiska ledarna jag träffade i Peking sade så här: ‘Du säger till oss att demokrati och marknadsekonomi måste gå hand i hand. Varför är det då ni som kallar er demokratier som saboterar frihandeln genom textilkvoter och väldiga jordbrukssubventioner?’”
(Källa: Flamman, publicerad 2 juli 2006, hämtad 2020-08-05, “Folk, folkpartiet och Kina”, http://flamman.se/a/folk-folkpartiet-och-kina )

Folkpartister tillsammans med andra högerpolitiker i Västerås kommunstyrelse stödde förslag på att skicka en politisk representant till Kina den 25 augusti år 2005, samtidigt som Vänsterpartister var de enda som protesterade med motivation att Kina är en diktatur där de “demokratiska fri- och rättigheterna förtrycks dagligen”.
(Källa: Vänsterpartiet Västerås hemsida, publicerat 2005-09-01, hämtat 2020-08-05, “Skenheligt, Folkpartiet!”, http://vasteras.vansterpartiet.se/2005/09/01/skenheligt-folkpartiet/ )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *