Detta är en text tillhörande projektet ”Försvarsmakten och krigsindustrin”.
Att Sverige är med i militäralliansen NATO har skapat konsekvenser för hur Sveriges egna särhetstjänst, polis och försvarsmakt agerar gentemot den egna befolkningen. Inom NATO finns viktiga medlemsländer som Turkiet vars styrelsesätt allt mindre respekterar medborgerliga friheter och rättigheter inom sitt politiska system och pressfrihet för journalister. Under processen då Sverige ansökte medlemskap inom NATO agerade Turkiet för att inledningsvis förhindra Sveriges medlemskap, och kritiserade Sverige för att inte agera nog allvarligt gentemot det Turkiet ansåg vara ”terrorverksamhet” riktad mot Turkiet inom Sveriges gränser. Sveriges politiska styre har sedan dess försökt skapa en god diplomatisk relation med Turkiet, vilket lyckades få Turkiet att slutligen godkänna medlemskapet i NATO.
Det är denna goda relation med Turkiet genom och orsakad av medlemskapet i NATO som gjort att frågor lyft upp kring hur den svenska säkerhetstjänsten samarbetar med turkisk säkerhetstjänst i att inskränka på den svenska befolkningens friheter och rättigheter. Jonas Gummesson ställer frågan i en debattartikel i Dagens Nyheter (Källa 1) vad SÄPOs roll varit i fallet Joakim Medin, den svenska journalist som länge övervakat konflikter i Mellanöstern och nu gripits och fällts för förolämpning av turkiets diktator Erdogan i Turkiet. Gummesson lyfter frågan om SÄPO samarbetat med turkisk säkertstjänst och bistått med uppgifter om Joakim Medin inför gripandet i Turkiet. Ett tecken på det är att turkiska myndigheter förmodligen visste om att Joakim Medin var påväg till Turkiet innan han landade i landet. Frågan har inte bekräftats av SÄPO, men att svenska myndigheter samarbetar med turkiska myndigheter och dess säkerhetstjänst MIT bygger på tidigare uppgifter om att SÄPO kallat in kurder för utredning, kurder som befinner sig i Sverige som flyktingar eller svenska medborgare med ursprung från Turkiet och som samtliga råkar vara kopplade till en vänsteropposition till diktatorn Erdogan (Källa 2 och 3). SÄPO hade enligt källor till Dagens ETC ställt specifika frågor till svensk-kurder om deras åsikter om PKK, som av turkiet är stämplad som terrorister, men också om deras deltagande i kurdiska aktiviteter samt åsikter om det demokratiska och legetima turkiska partiet HDP som stötts av svenska riskdagspartier som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet (Källa 3).
Källhänvisning:
- Dagens Nyheter, 2025-04-29 (uppdaterad 2025-04-30), ”Vad är SÄPOs roll i fallet Joakim Medin?”, https://www.dn.se/kultur/jonas-gummesson-vad-ar-sapos-roll-i-fallet-joakim-medin/.
- Dagens ETC, 2021-05-21, Gunnar Wesslén, ”Så samarbetar SÄPO med turkisk säkerhetstjänst”, https://www.etc.se/inrikes/kalla-till-dagens-etc-turkiet-kraver-information-om-regimkritiska-kurder-i-sverige.
- Interpellation 2020/21:822 av Ilona Szatmari Waldau (V), https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/interpellation/sakerhetspolisens-utredningar-om-personer-med_h810822/.