Är marxister mot kapitalistisk utveckling av samhället?

Kapitalismen är nödvändig för samhällets utveckling i ett historiskt perspektiv, vilket man också kommer underfull om man är insatt i marxistisk historiebeskrivning.

Marxismen förklarar att kapitalismen utvecklat samhället gentemot tidigare jordbrukssamhällen.

Därför instämmer jag i att ”välstånd i en nation hänger samman med förekomsten av kapitalism”, dock instämmer jag inte att kapitalism är det slutgiltiga målet, som högern och deras mer eller mindre nationella vänner anser. Kapitalism är endast ett steg i samhällets utveckling.

Idag är kapitalismen med sina periodiska överproduktionskriser, krig, klimatkris, och den ökade demokratiska och välståndsbehovet hos människan mogen för att ta ett steg framåt och låta kapitalismen ersättas av en mer tillfredsställande och effektiv ekonomi. En ekonomi som inkluderar människor genom demokratiska beslut över något som påverkar deras liv dagligen, mogen för en demokratisk planerad och organiserad samhällsekonomi utefter människors behov.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *