Inledning
På den här sidan samlas granskningar och analyser av den svenska försvarsmakten, krigsindustrin och dess relation till svensk massmedia och politiken. Syftet med det är att verka för en förbättring och en demokratisering av Försvarsmakten, och därav stärka dess koppling till folket. Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, har formulerar på ett enkelt sätt vikten av varför ett land som Sverige bör ha ett försvar, inräknat Försvarsmakten och det civila totalförsvaret: ”för att säkra Sveriges överlevnad, vår territorriella existens och politiska suveränitet.” (Källa 1) Ett väl fungerande försvar är viktigt för Sverige och dess befolkning, och därför är kritik av de problem som existerar i försvaret ytterst viktigt.
Återinförandet av värnplikten var en viktig del i att återskapa en folklig, demokratisk, förankring inom den svenska militären och därmed förhindra en elititistisk och esoterisk formning av den svenska militären som präglat den svenska militären historiskt. Längre tillbaka i historien var den svenska militären en våldsapparat som användes av enväldiga monarker och regeringar för att hota och skjuta ihjäl protesterande och strejkande svenska arbetare och bönder. Men fortfarande dras Försvarsmakten av interna strukturella problem vilket denna sida granskar, dess inre struktur bygger på en självbild av att den är isolerad från övriga samhällsfunktioner i det svenska samhället – en typisk konsekvens av en elitistisk inställning. Detta utrycks exempelvis i hur den kommer i konfrontation med rättsystemet, och drar sig för att ta ansvar gentemot medborgarnas behov och rättigheter. Andra strukturella problem som Försvarsmakten fortfarande bär på är kopplade till en elitiskt patriarkal machokultur, som leder till förnedrande, livs- & hälsofarlig behandling av värnpliktiga.
I Sverige har vi sett en radikal omvandling av försvarspolitiken sedan Rysslands invasion av Ukraina. Ledande politiska partier beslutade snabbt att Sverige skulle lämna en traditionell neutralitetsposition som skyddat Sverige från krig genom århundraden inklusive två världskrig. Riksdagen beslutade att Sverige skulle gå med i militäralliansen NATO, som radikalt omvandlade försvarsmaktens roll och funktion och ställer militärbaser och material under NATO:s kontroll. Tyvärr riskerar denna NATO-anpassning gå i motsatt riktning än den demokratisering av militären som påbörjades med den allmänna värnplikten, samt att svensk militär blir anpassat till anfallskrig istället för ett specifikt försvar med svenska behov. Parallellt med inträdet i NATO pågår nyhetsrapporteringar om kränkningar från främmande makt samtidigt som politiken svarar med ökade budgetsatsningar.
Denna relation mellan massmedia, politik och försvarsmakten är inte ny utan fick fart under Kalla krigets 80-tal då massmedia rapporterade om främmande undervattensfarkoster, vilket ledde till en radikal omvandling av budgetpolitiken till försvarsmakten. Från avveckling under 70-talet till en satsning, då handlade det till en början om ett så kallat ”49-paket” med 49 miljoner kronor extra för att utveckla nya helikoptrar till marinen för att jaga ubåtar i svensk vatten. I efterhand kritiserades den intensiva nyhetsrapporteringen som överdriven, och en kritik gick ut på att misstankar om främmande ubåtar var så kallade ”budgetubåtar” för att pressa politiken att öka budget till försvarsmakten. (Källa 2) I år 2025 har en enad riksdag beslutat satsa 300 miljarder kronor till Försvarsmakten, efter år av relationella påtryckningar om budgetsatsningar.
”Budgetkablarna” – de nya ”budgetubåtarna”
Kabelbrotten i Östersjön – konflikt mellan rättssystemet och Försvarsmakten
I samhällets otjänst
Försvarsmakten förgiftat dricksvatten med PFAS
Sveriges säkerhetstjänst och diktaturen Turkiet
Problem i militärutbildningen
Lumpens problem – nedbrytande metoder och psykisk ohälsa
Materialbrist på kängor, regnställ, ryggsäckar och skyddsglasögon
Problematiska budgetbeslut
Korvetter utan luftvärnsrobotar
Korruption mellan politiken och militärindustrin
Minister köpt militärindustriella aktier under pågående upphandling
Källhänvisning:
- Jonsson, Oscar, Försvaret av Sverige, Mondial, 2024, s. 27.
- Försvarsmaktens hemsida (hämtat 2025-01-25)