Myten om Pinochets ekonomiska framgång

Det var den 11 september 1973 som militären började skjuta på palatset där chiles (demokratiskt valde) marxistiske presidenten Allende barrikerat sig.

Efter överbefälhavaren Augusto Pinochet senare på dagen förklarade att han tagit makten i landet blev det en början på en grym diktatur. En diktatur där över 3 200 människor mördads och 300 000 torterades och många flydde (stor del till Sverige).

Trots att Pinochet blev en massmördare som förvandlade Chile till ett tortyrcentra och diktatur så kom han och landet ändå att försvaras och till och med hyllas av liberaler, främst nyliberaler (Thatcher). Pinochet skapade en framgångsrik ekonomi heter det, vilket blev en nyliberal symbol. Man tog till sig Friedmans ekonomiska teori och började privatisera den offentliga verksamheten.

Problemet angående påståendet över Pinochets ekonomiska mirakel är att det egentligen är en myt. Den största exportverksamheten kom fortfarande från det statligt ägda gruvbolaget och det jordbruk som marxisten Salvador Allende lät reformera.

(Hänvsn. Clarté 4/06)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *