Glöm aldrig fritidshemmet Romano Trajo

Vi lever i svåra tider. Den utveckling av den allmänna välfärden vi haft har vänt till en allmän nedskärning. Allt mer av vår offentliga verksamhet och trygghet avvecklas. I detta kölvatten tar medborgarna försvaret av välfärden i sina egna händer, som i fallet med fritidshemmet Romano Trajo.

Romano Trajo öppnades 1989 för att vara till stöd till romska barn, men har successivt integrerats. Fritidshemmet fick även Lunds integrationspris år 2004. Kommunen beslöt dock senare att fritidshemmet skulle läggas ned. Men beslutet mötte protester från medborgarna, och under en lördag ockuperades fritidshuset av civilkurage-drivna medborgare under namnet ”Lundabor mot nedskärningar”.

”Vi har öppnat det nedlagda fritidshemmet på Magistratsvägen. Syftet är att fritidshemmet Romano Trajo ska bli samlingsplats för barn och ungdomar igen. Detta är ett initiativ av frivilliga personer och grupper från hela Lundaområdet.

Kommunens neddragningar innebär att barn och ungdomar på Norra Fäladen får betala ett högt pris. Med Romano Trajo riskerar en av de viktigaste samlingsplatserna på Norra Fäladen att försvinna. Romano Trajo har tidigare fått Lunds kommuns integrationspris för sitt arbete med romska barn och ungdomar. Därför har vi öppnat fritidshemmet igen, men för att lyckas måste vi ha hjälp från dig, dina kompisar och grannar!

Vi vill att kommunen upphäver sitt beslut om nedläggning av Romano Trajo!

Med vänliga hälsningar

Lundabor mot nedskärningar”

Och de lyckades öppna fritidshemmet igen med hjälp av cirka 20-tal ockupanter och en handfull vuxna från området. 10-15 barn i åldern 9-14 år befann sig på fritidshemmet, där de umgicks och lekte. De lyckade rusta upp lokalerna, som rensats av kommunen. Grundlig städning genomfördes, möbler införskaffades och kylskåpet fylldes.

Från Sveriges Radio P4 Malmö:

”– Vi håller på att fixa så gott vi kan. Det är tänkt att fungera som ett fritidshem efter den nivån som vi kan. Förhoppningen är att kommunen åter ska driva verksamheten, säger en av ockupanterna som inte vill säga sitt namn.

I går kom barn och ungdomar från området till fritidsgården, och det serverades fika. Målet är enligt ockupanterna att servera ett par mål mat om dagen, men när en av ockupanterna visar runt på söndagsmorgonen är fritidshemmet stängt och åtta ockupanter sover bland ditburna möbler, klotter och prydnadssaker.”

Jo, det var stängt på söndagsmorgonen när det vanligtvis brukar öppna klockan 9.00 på morgonen. De som höll igång fritidshemmet var dock trötta efter att ha hållit igång hela lördagskvällen, så de öppnade hemmet en timma senare klockan 10.00 på söndagsmorgonen. Efter att de öppnat strömmade det tydligen dit barn och ungdomar. Under verksamheten delades det ut gratis mat och mellanmål, och det ordnades olika aktiviteter för barnen och ungdomarna.

På måndag klockan 12.00 skickades dock en polisanmälan in från Lundafastigheter, och på tisdagsmorgonen stormade polisen lokalerna med dragna vapen (SIC!). Ett tiotal befann sig i lokalerna och blev tagna av polisen. Barn och ungdomar skall helt enkelt betala för den globala ekonomiska krisen. Och tydligen kan inte ens kommunpolitikerna tillåta att lundabor gratis ställer upp för att ge ungdomar en meningsfull tillvaro.

På morgonen försökte barnen och ungdomarna själva göra ett nytt försök att ta sig in på fritidshemmet med hjälp från folk från området. Det var varken styrt eller organiserat av aktivister, och polisen svarade med att konfrontera våldsamt. Bland annat pepparsprejades en åtta årig flicka, och:

”En äldre kille ska ha blivit indragen i en trappuppgång när polisen utvidgade avspärrningen och när han kom ut, uppburen av två poliser, blödde han kraftigt ur munnen och hostade blod.

– Han såg helt förstörd ut, alldeles röd i ansiktet av pepparsprej och blodig, säger en vittne på plats.”

Det lundaborna gjorde, att försvara välfärden och tillsammans med barn och ungdomar ordna upp en fritidsverksamhet är bland det vackraste som skett i Sverige. Något lundaborna borde vara oerhört stolta över. Därför så viktigt att detta inte glöms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *