Högern som vill politiskt styra universitetens forskning och utbildning

På senaste tid så ser vi hur allt fler på den politiska högerkanten som vill politiskt styra universiteten i Sverige. För tillfället är det den nuförtiden etablerade genusvetenskapen som de vill censurera eller stoppa med politiska medel. I den uppmaningen hittar vi psykiatrikern och högerdebattören David Eberhard, och ståuppkomikern och liberalen Aron Flam på sin podd.

Det påminner mig om när dåvarande vice ordförande för MUF (Moderata Ungdomsförbundet) André Assarsson krävde ett stopp för introduktionskursen i marxistisk teori vid Malmös Högskola. Assarsson kritik, som han själv beskriver som ”inte nådig”, bygget helt och hållet på den akronistiska slutsatsen att stalinismens förbrytelser under 1900-talet skall skyllas på den marxistiska metod/teori som Karl Marx framställde på 1800-talet, samt de marxistiska teoretiker som tog avstånd från stalinismens avart.

Det är synnerligen oroande att högern i västlandet allt mer lockas till politisk styrning av oberoende forskning och utbildning på hög nivå, vilket ironiskt nog påminner om det totalitära system som stalinismen byggde upp på 1900-talet – att upplösa universitetens oberoende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *