Fungerande ekonomiskt system? (anteckningar 28/1-2021)

Igår läste jag att en mäktig kapitalist åkt dit för mutor och förskingring. Det var Samsung Electronics vice ordförande Lee Yae-Yong som accepterat sin fängelsedom på två och ett halv år. (SvD 26/1 2021)

41 personer döms för att utföra bedrägeri kring lönegarantier som utnyttjat arbetare i fem olika företag. Två av dem fick tre och ett halvt års fängelse. (SvD 28/1 2021)

Hur hade marknaden fungerat utan lagar och regler? Hur många kapitalister mutar och förskingringar, utnyttjar arbetare utan att vi vet det?

Jag läste också att den nuvarande Corona-pandemin slagit hårt mot textilarbetare. H&M sparkar var sjätte av sina textilarbetare i Bangladesh. Globalt räknar man med att mellan 88 och 115 miljoner människor kommer att kastas ned till extrem fattigdom p.g.a. kris i textilindustrin bara under detta året (2021), enligt Världsbanken. Det är fruktansvärda siffror som innebär mänsklig katastrof. Samtidigt som fabrikerna sparkar textilarbetare rapporterar representanter från fackföreningar att företagen medvetet väljer ut medlemmar och förtroendevalda i fackföreningar som sparkas. H&M tar inte åt sig av kritiken, utan väljer att lakoniskt hävda att de respekterar sina arbetares mänskliga rättigheter att få vara medlem i fackföreningar. Problemet med en massiv utrensning av fackliga textilarbetare i fabrikerna fortsätter ändå trots H&M:s tomma försäkran. (SvD 26/1 2021)

En rad experter i medicin och miljö varnar om att receptfria mediciner som innehåller diklofenal fortfarande innebär ett hot mot miljön, och uppmanar Läkemedelsverket att stoppa försäljningen av gel och spray som innehåller diklofenal. Detta ämne hamnar ut i vattendrag för att inte ens moderna vattenverk kan rena bort ämnet. Varför finns ens dessa produkter till försäljning från början? Bara 6 % av diklofenalet tas upp av huden, resten hamnar i vattnet… (SvD Debatt 24/1 2021)

En rektor på en friskola i Skåne hade fått feeling av att skattepengar till skolor ju kan användas till annat än just skolans verksamhet (Svenska marknadsskolan!) och köpt privata saker som modekläder, badkar och resa till Florida för skolans pengar. (SvD 27/11 2021)

En grupp på internetforumet reddit med över 2 miljoner medlemmar ”manipulerar” börsmarknaden för att öka Gamestops aktie och lyckas höja den med 857 procent sedan årskiftet. Eftersom hedgefonder lånat sina aktier i Gamestop med prognosen att aktien skulle fortsätta sjunka i år så förlorade de miljarder i dollar. Bara under fredagen 22 januari förlorade hedgefonderna 1,6 miljarder dollar. (SvD 28/1 2021)

En norsk handelskapitalist som handlar med elektricitet gjorde så dåliga spekulationer på råvarubörsen för ett par år sedan att den nordiska råvarubörsen Nasdaq Clearing fått böta 300 miljoner för att förlusten som handelskapitalisten skapade på börsen var så stor att säkerheten inte täckte utan andra medlemmar på börsen var tvungna att betala hundratals miljoner kronor. (SvD 28/1 2021)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *